06 March 2015
De ontwikkelingsmaatschappij; het Zwitserse zakmes van de provincie
(...) Provincies proberen met hun beleid de regionale economie te versterken. Ze creŽren betere vestigingsvoorwaarden voor ondernemers, stimuleren innovatie en investeren in bedrijven. Het grootste en meest veelzijdige instrument dat ze daarvoor gebruiken zijn de regionale ontwikkelingsmaatschappijen. In deze lichamen werken de Staat ó het ministerie van Economische Zaken (EZ) ó en de provincies samen.
Bron Het Financieele Dagblad Alleen voor abonnees
06 March 2015
 
Investeren in Vastgoed, Grond en Gebieden
Onlangs is de nieuwste editie van het boek Investeren in Vastgoed, Grond en Gebieden, geschreven door Peter J. Vlek van Fakton. Dit standaardwerk over de financiŽle theorie en de praktijk rondom vastgoedinvesteringen is weer up-to-date gebracht. De publicatie biedt een theoretisch kader, maar daagt de lezers met cases ook uit om de vertaalslag te maken naar de praktijk.
Zie ook Peter J. Vlek e.a., Investeren in vastgoed, grond en gebieden, Management Producties, 2015.
Bron Management Producties
06 March 2015
 
05 March 2015
CBS: 20 procent minder boekwinkels
Boekwinkels komen steeds minder voor in het straatbeeld. In 2014 telde Nederland ongeveer 800 boekwinkels. Dit waren er in 2007 nog bijna 1000. Net zoals bij veel andere branches hebben technologische ontwikkelingen als het online winkelen en ebooks hun invloed op het aantal winkels.
Bron CBS Webmagazine
05 March 2015
 
Economische Verkenning 2015 toont kansen voor nieuwe economie in Rotterdam
De economie van Rotterdam en de regio klimt voorzichtig uit het dal. De stad trekt meer bezoekers. Het opleidingsniveau van de Rotterdammers is gestegen: meer inwoners zijn hoger opgeleid dan voor de crisis. Al is de werkloosheid nog hoger dan in de andere grote steden, het aantal vacatures stijgt weer. Positief zijn ook de cijfers van de uitzendbranche: 15,5 procent groei in Rotterdam t.o.v. 12,9 procent groei landelijk. Verder is de werkloosheid in het derde kwartaal van 2014 gedaald naar 12,8 procent (was 16 procent in het eerste kwartaal van 2014). Deze uitkomsten en meer werden op donderdag 5 maart gepresenteerd tijdens de Economische Verkenning Rotterdam (EVR), de monitor van de Rotterdamse economie.
Bron Persbericht gemeente Rotterdam
05 March 2015
 
NVM Business: nog geen herstel kantorenmarkt, maar wel lichtpuntjes
De Nederlandse kantorenmarkt werd in 2014 opnieuw geconfronteerd met een afnemende vraag van bedrijven naar kantoorruimte. Ook nam het aanbod van leegstaande en nog te verhuren gebouwen toe. Daar staat ook een aantal positieve signalen tegenover. Dat blijkt uit cijfers van NVM Business over de kantorenmarkt in ons land. Terwijl vorig jaar het direct beschikbare aanbod met 3,7 procent steeg tot circa 8,66 miljoen m2, daalde de verhuur en verkoop van kantoorruimte met 6 procent tot ongeveer 805.000 m2. Hoewel de kloof tussen vraag en aanbod opnieuw groter werd, was het wel opvallend dat aan de aanbodkant de toename van de leegstand minder groot was dan in voorgaande jaren. Ook opvallend was dat er voor het eerst in jaren een einde kwam aan de daling van de huurprijzen.
Bron Persbericht NVM
05 March 2015
 
04 March 2015
De economie van de stad
De ministeries van BZK, EZ en IenM werken samen aan de Agenda Stad. Hierin staat onder andere het economische potentieel van steden centraal. Het CPB en PBL is gevraagd de snelgroeiende literatuur over dit thema (hoe werkt de economie van de stad?) samen te vatten en te relateren aan de vraag hoe (rijks)beleid de kracht van de stad kan versterken.
Zie ook publicatie De economie van de stad (pdf)
Bron Persbericht CPB
04 March 2015
 
Honderden banen in Venlo door nieuw distributiecentrum
De Belgische investeringsmaatschappij Groep Heylen gaat in Venlo een distributiecentrum bouwen van 140.000 m2 op een terrein van 21,5 hectare.
Bron bron 1Limburg
04 March 2015
 
Schijndel moet regio-onderzoek voor uitbreidingsplan Van Cranenbroek doen
De Raad van State vraagt gemeente Schijndel onderzoek te doen naar de effecten van de forse uitbreidingsplannen van koopcentrum Van Cranenbroek voor de winkelcentra in de regio.
Bron bron Brabants Dagblad
04 March 2015
 
Staatssecretaris Teeven reikt eerste start-upvergunning uit
Staatssecretaris Teeven heeft vanmiddag in het Expatcenter in Amsterdam de eerste verblijfsvergunning aan een startende ondernemer uitgereikt. Sinds 1 januari 2015 kunnen ambitieuze innovatieve ondernemers van buiten de Europese Unie een verblijfsvergunning voor een jaar krijgen om een bedrijf te starten in Nederland.
Bron Persbericht ministerie van Veiligheid en Justitie
04 March 2015
 
Twee bedrijven met 400 banen naar Campus Heerlen
De bedrijven Accenture ('a global management consulting, technology services and outsourcing company') en Conclusion (dienstverlener op het gebied van IT- en organisatievraagstukken) gaan zich vestigen op de Smart Services Campus in Heerlen. Ze zorgen voor zo'n 400 banen.
Bron bron 1Limburg
04 March 2015
 
03 March 2015
Provincie Utrecht versnelt kantorenonderzoek
De provincie Utrecht start zo snel mogelijk met het aangekondigde onderzoek naar de toekomstige vraag naar kantoren. Dit onderzoek is de basis waarop de provincie gaat bepalen hoeveel minder nieuwe kantoren er nog mogen worden gebouwd en op welke plekken. Door het onderzoek eerder te doen dan aangekondigd krijgen belanghebbenden, zoals gemeenten, eigenaars en ontwikkelaars een concreter beeld over op welke locaties de nieuwbouwmogelijkheden zullen afnemen of verdwijnen.
Bron Persbericht provincie Utrecht
03 March 2015
 
02 March 2015
Demos: Wanneer zijn werknemers te oud?
Demos laat managers aan het woord. Zij blijken sterk verdeeld over wanneer werknemers te oud zijn om mee te draaien, ook al zijn zij het eens dat ouderen veel waarde hebben en een gelijkwaardig behandeling verdienen. Verder een artikel over het Nederlandse au-pairbeleid.
Bron NIDI Nieuws
02 March 2015
 
28 February 2015
Toekomstvisies op Zuidas na vijftienjarige verbouwing
Het Rijk en lokale overheden willen 1,9 miljard euro investeren in een betere bereikbaarheid van de Zuidas. Hoe gaat de belangrijkste kantorenlocatie van Nederland eruitzien na de aanleg van het Zuidasdok? (...) Vastgoedmarkt nam een voorschot op die discussie en legde drie professionals - Rudy Stroink, Jeroen Jansen en Friso de Zeeuw- de vraag voor: hoe moet de Zuidas eruitzien na de infrastructurele verbouwing?
Bron Gebiedsontwikkeling.nu
28 February 2015
 
27 February 2015
CBS: Omzet bouw neemt toe, meer woningbouw
De bouwsector kende in 2014 een positief vierde kwartaal. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2013 nam de omzet met ruim 3 procent toe. Over heel 2014 steeg de omzet met ruim 1 procent. Ondanks deze groei ligt het omzetniveau nog bijna 20 procent onder de recordomzet van 2008. Dit maakt het CBS vandaag bekend.
Bron CBS Webmagazine
27 February 2015
 
Leeuwarden: Vrees voor winkels Cambuurstadion
De winkels in de binnenstad van Leeuwarden zijn bang voor nog meer leegstand als er een nieuw Cambuurstadion zou komen met winkels erin. Binnenstadsmanager Hayo Galema heeft daar, namens de winkels, een ongeruste brief over naar de gemeente gestuurd.
Bron Leeuwarder Courant
27 February 2015
 
Nieuw perspectief voor Oost Groningen met het 'Akkoord van Westerlee'
Een breed gedragen akkoord tussen de Oost-Groninger gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde, de Drentse gemeente Borger-Odoorn, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincie Groningen en sociale partners vormt de basis van de oplossingen voor de arbeidsmarktproblematiek in dit gebied.
Bron Persbericht ministerie van SZW
27 February 2015