01 October 2015
Den Haag gaat ruimte bieden aan startups voor een betere wereld
Met onder meer aantrekkelijke plekken, investeringen in kennis en onderwijs en nieuwe financiers gaat Den Haag veelbelovende startups aantrekken die zich inzetten voor een betere wereld. Dat is de kern van het programma ĎThe Hague Impact Economy' dat tijdens het jaarlijkse Ondernemersplein gepresenteerd werd door wethouder Karsten Klein (Economie). Voor de periode 2015-2018 is een budget van 6 miljoen euro beschikbaar.


Bron Persbericht gemeente Den Haag
01 October 2015
 
Limburg verkoopt fors meer bedrijvengrond
De groei van de Limburgse economie vertaalt zicht in de fors gestegen verkoop van bedrijventerreinen. In 2014 is 107 hectare grond verkocht op Limburgse bedrijventerreinen. Dat is behoorlijk meer dan het jaarlijks gemiddelde van 68 hectare in de periode 2009 tot en met 2012. Het jaar 2013 vormde al een keerpunt na de vastgoedcrisis: toen werd 74 hectare verkocht. Landelijk stond Limburg in 2012 en 2013 op de tweede plaats achter Noord-Brabant. Ook opvallend is dat de leegstand op de kantorenmarkt in 2014 gestabiliseerd is. Een en ander blijkt uit jaarlijkse rapportages van de Provincie met betrekking tot voorraad aan bedrijventerreinen en kantoren in Limburg.
Bron Persbericht provincie Limburg
01 October 2015
 
30 September 2015
Nederland terug in top 5 meest concurrerende economieŽn
Nederland stijgt dit jaar van de achtste naar de vijfde plaats op de ranglijst van meest concurrerende economieŽn ter wereld. Dit blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het Global Competitiveness Report die is opgesteld door het gezaghebbende World Economic Forum.
Bron Persbericht ministerie BZK
30 September 2015
 
Steeds meer buitenlandse studenten naar Nederland
Steeds meer buitenlandse studenten komen naar Nederland. Tien procent van de studiebollen op onze hogescholen en universiteiten is hier niet geboren. Dat blijkt uit cijfers van EP-Nuffic, dat zich bezighoudt met de internationalisering van het onderwijs.
Zie ook Wetenschap vreest uittocht toptalent naar buitenland (de Volkskrant, 30 september 015)
Bron BNR Nieuwsradio
30 September 2015
 
29 September 2015
Bouw je huis uit en het is een meegroeiwoning
Opinie (Harmke Bekkema, Platform31). De bouwsector wacht een enorme uitdaging als het gaat om het bedenken en realiseren van toekomstbestendige gebouwen. Volgens Harmke Bekkema, programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed, is de behoefte groot aan woningen en bedrijfsgebouwen waarin verschillende generaties kunnen wonen en werken. Wonen en zorg niet scheiden maar samenvoegen, is het nieuwe motto.
Bron Cobouw Alleen voor abonnees
29 September 2015
 
Strikte en losse regels nodig voor meubelboulevards
Lege meubelboulevards en andere winkelgebieden buiten de binnenstad vragen in de ene gemeente om een strikte aanpak van de overheid, op andere plekken om losse regelgeving. Met een nieuw instrument kunnen gemeenten op basis van hun specifieke kenmerken een passende aanpak kiezen. De tool is ontwikkeld door de brancheverenigingen van winkelers, meubelboulevards en de autobranche, in samenwerking met de Nederlandse Raad van Winkelcentra en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Bron Binnenlands Bestuur
29 September 2015
 
28 September 2015
Minister Schultz opent uitbreiding Container terminal Nijmegen
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vanmiddag de vernieuwde, grotere binnenvaart container terminal van BCTN in Nijmegen feestelijk geopend. Met deze uitbreiding Ė een ruim 300 meter lange nieuwe kade en twee nieuwe brugkranen direct aan de Waal Ė plus het recent in gebruik genomen Container Transferium in Alblasserdam groeit de containercapaciteit van BCTN op de verbinding Rotterdam-Nijmegen-Duitsland van 100.000 naar 400.000 TEU per jaar.
Bron Persbericht ministerie van Infrastructuur en Milieu
28 September 2015
 
Regio Amsterdam investeert in beter onderwijs voor scholieren en beroepsbevolking
De gemeenten en provincies binnen de Metropool Regio Amsterdam werken intensief samen om de werkloosheid terug te dringen. Daarvoor wordt een regionaal fonds opgericht, gekoppeld aan het actieplan 'Leven lang leren'. Het doel is passender en beter onderwijs. Zowel voor scholieren als voor de beroepsbevolking die door bijscholing aan het werk kan blijven. Uit de eerste Onderwijs- en Arbeidsmarktmonitor van Metropool Regio Amsterdam blijkt dat het middensegment op de arbeidsmarkt onder druk staat.
Zie ook Eerste Onderwijs- en Arbeidsmonitor Metropoolregio Amsterdam (Metropoolregio Amsterdam, 28 september 2015)
Bron Persbericht gemeente Amsterdam
28 September 2015
 
Westland wil tuinders uit slop trekken en economie vernieuwen
De gemeente Westland wil de komende jaren hard werken aan het versterken van de economie. Het lijkt beter te gaan, maar veel ondernemers kampen nog met de gevolgen van de langdurige recessie, aldus het college van burgemeester en wethouders in de begroting voor 2016 die maandag is gepresenteerd.
Bron RTV West
28 September 2015