02 December 2016
Soepele omgang met regels is goed voor binnenstad
Meer terrasjes, een wijnproeverij in een kaas- en viswinkel, het eerder toestaan van foodtrucks: het zijn zomaar wat mogelijkheden om een binnenstad gezelliger te maken. Maar dan moeten gemeenten wel minder rigide omgaan met het oerwoud aan regels.Dat is de belangrijkste conclusie van een proef in twaalf gemeenten. Niet het schrappen van regels, maar het wat ruimer uitleggen ervan kan innovatieve ondernemers in de winkelstraten enorm helpen.
Zie ook Pilot verlaging regeldruk stimuleert ondernemerschap in binnensteden (Platform31, 2 december 2016)
Bron NOS Nieuws
02 December 2016
 
01 December 2016
Nieuw-West: parkstad of stadswijk
De auteurs - onder wie Ivan Nio en Arnold Reijndorp - geven in deze publicatie goed zicht hoe de nieuwe stedelijkheid in de Amsterdamse wijk Nieuw-West zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. Hun onderzoeksmethode biedt een nieuw perspectief op de vernieuwing van naoorlogse stadsuitbreidingen in Nederland.
Zie ook Ivan Nio, Arnold Reijndorp, Wouter Veldhuis, Anita Blom, Hein Coumou, Nieuw-West: parkstad of stadswijk. De vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden Amsterdam, Trancity Valiz, 2016.
Bron Platform31
01 December 2016
 
Ruim 10 miljoen euro voor Sittardse Altstadt
Het historisch stadscentrum van Sittard, ook aangeduid als 'Altstadt', wordt nog aantrekkelijker gemaakt om er te wonen, werken en te winkelen. Om dat financieel te realiseren stelt de Provincie Limburg de gemeente Sittard-Geleen een bijdrage in het vooruitzicht van ruim 10 miljoen euro.
Bron Persbericht provincie Limburg
01 December 2016
 
30 November 2016
'Ja' wint bij referendum in Arnhem
Bij het referendum over de plannen die Arnhem heeft met het uiterwaardengebied Stadsblokken en Meinerswijk in Arnhem-Zuid heeft een meerderheid (64,7 procent) voor gestemd. De opkomst was 24,1 procent. Gemeente Arnhem wil van de stadspolder een ruig uiterwaardenpark maken, waarin de bouw van 250 tot 350 huizen is voorzien. Dat laatste was een reden van de tegenstanders om een referendum te organiseren.
Bron bron de Gelderlander
30 November 2016
 
Amsterdam: Circulaire economie wordt concreet
Amsterdam wil een circulaire economie omdat grondstoffen schaars worden terwijl de wereldbevolking blijft groeien. De huidige economie is nog gericht op het verbruiken van spullen: van grondstoffen wordt een product gemaakt, dat aan het eind van zijn levensduur wordt weggegooid. In een 'circulaire economie' worden grondstoffen en materialen steeds weer hergebruikt en wordt de energie de daarvoor nodig is duurzaam opgewekt. Om te bewijzen dat een circulaire economie mogelijk is en tegelijk uit te vinden hoe om te gaan met daarvoor bestaande hindernissen in bijvoorbeeld wetgeving, zijn de 23 projecten gepresenteerd.
Bron Persbericht gemeente Amsterdam
30 November 2016
 
Diversiteit hoort bij de stad
Opinie (Margit Schuster, Academie van Bouwkunst Rotterdam). Gentrificatie kan, mits goed ingezet, de leefbaarheid van de stad ten goede komen, laat een vergelijking tussen stadsvernieuwingsprocessen in Nederland en Duitsland zien.
Bron ArchiNed Nieuws
30 November 2016
 
29 November 2016
Almere bestaat 40 jaar - en zo ziet het er nu uit
Veertig jaar geleden kregen de eerste burgers de sleutel van de stad die later Almere zou gaan heten. Kijk naar de huizen en je weet: alles kan in Almere.
Bron NRC
29 November 2016
 
Tijdschrift Milieu over de gezonde stad
De stad van morgen wacht een gouden toekomst, mits men de vele uitdagingen op het gebied van groen en gezondheid serieus oppakt. Daarbij hoeft men niet bij nul te beginnen, zo blijkt uit de special 'De Gezonde Stad' van Tijdschrift Milieu (nr 7) van de VVM, netwerk van milieuprofessionals. De special, gemaakt in samenwerking met Universiteit Utrecht, belicht diverse perspectieven op duurzaam gezonde steden, ook vanuit de praktijk.
Bron VVM
29 November 2016
 
28 November 2016
NUL20: regio gaat verhitte woningmarkt in Amsterdam niet blussen
NUL20 (nr 89) spreekt met wethouders van een drietal gemeenten nabij de hoofdstad. In Weesp, Ouder-Amstel en vooral Uithoorn zijn slechts bescheiden bouwmogelijkheden. Tenzij Rijk en provincie nieuwe wegen inslaan. Gemeenten worstelen met Laddertoets en provinciale verordening. De lage WOZ-waarde in Almere biedt juist kansen. Verder artikelen over de broze toekomst van de seniorenflat (woonwensen van senioren steeds diverser), stedelijke vernieuwing in andere fase (slopen is bijna een vies woord), loten, de Amsterdamse zelfbouwmarkt (veel belangstelling, weinig kavels), scheefhuren (geen grootstedelijk fenomeen) en daklozen (het aantal economische dak- en thuislozen groeit).
Bron NUL20
28 November 2016