20 October 2016
Monumentgemeenten willen fiscale aftrek houden
Het voorstel van minister Jet Bussemaker van Cultuur (OCW) om te bezuinigen op monumentonderhoud leidt tot protest onder gemeenten met rijksmonumenten. Ze vrezen verval van panden en aantasting van hun historische binnenstad.
Bron Binnenlands Bestuur
20 October 2016
 
18 October 2016
Venlo krijgt 13 miljoen van provincie
Gedeputeerde Eric Geurts van de provincie Limburg en wethouder Jos Teeuwen van Venlo zetten dinsdag een handtekening onder een convenant waarmee 13 miljoen euro is gemoeid zodat de stad zich verder kan ontwikkelen van werkstad tot 'slimme werkstad.'
Zie ook Stedelijke ontwikkeling Venlo in hogere versnelling (Provincie Limburg, 18 oktober 2016)
Bron bron 1Limburg
18 October 2016
 
17 October 2016
Agora over de gezonde stad
Gezonde leefstijlen en een gezonde leefomgeving staan hoog op de beleidsagenda van menig overheidsinstantie. In dit themanummer van Agora (nr 3) belichten de auteurs de verschillende aspecten van de relatie tussen mens, gezondheid en stad. Ze gaan op zoek naar antwoorden op de vraag hoe we gezond(er) kunnen leven in een stedelijke omgeving. Met artikelen over bewegen in de buurt, de stad als verleidelijke voedselomgeving, groenten uit de stad, zelfredzame ouderen en zorgen over blootstelling aan stoffen en straling. Verder artikelen over perspectieven op planningsculturen, een ruimtelijke kijk op stedelijk toerisme en ontwerpen met open ruimte in peri-urbane gebieden.
Zie ook Het vernieuwde archief van AGORA Magazine (2008-2015, oudere jaargangen volgen nog) is per los artikel gedigitaliseerd. Een groot voordeel van deze nieuwe database is de overzichtelijkheid, en het feit dat het nu mogelijk is om met behulp van een zoekfunctie alle artikelen te doorzoeken op trefwoord of auteur.
Bron Agora
17 October 2016
 
Burgemeester Maastricht spreekt Habitat III-conferentie toe
Vandaag nemen de VN-lidstaten in Quito (Ecuador) een nieuwe wereldwijde stedelijke agenda (New Urban Agenda) aan. Namens alle Nederlandse gemeenten sprak Annemarie Penn, burgemeester van Maastricht, haar waardering uit voor de inzet van gemeenten wereldwijd in de totstandkoming ervan.
Zie ook - Address Exclusion, Humiliation of Poor to Fulfil 2030 Agenda's Promise, Urges Secretary-General at Conference on Housing, Sustainable Urban Development (UN, 17 oktober 2017)
- HABITAT III: 'Take strong ownership' of vital new agenda to create cities of the future, Ban urges world's mayors (UN, 17 oktober 2016)
- Agreed Draft of the New Urban Agenda
- City mayors create 'global parliament' to manage urbanisation (Thomas Reuters Foundation, 17 oktober 2016)
- How the New Urban Agenda fits — and doesn't — with global climate and anti-poverty agreements (Cityscape, 17 oktober 2016)
- The world is in Quito to discuss cities – but are local voices heard at Habitat III? (The Guardian, 17 oktober 2016)

Bron VNG Nieuws
17 October 2016
 
14 October 2016
Alle prijsvraaglocaties Europan 14 in Amsterdam
Voor het eerst bevinden alle prijsvraaglocaties van Europan Nederland zich in één stad. Voor Europan 14 zijn vijf plaatsen aangewezen in Amsterdam, variërend van een schoolterrein tot stationsplein. Het thema van deze editie is Productive cities. De uitkomsten van Europan in Amsterdam moeten bijdragen aan de ontwikkelingsstrategie Koers 2025, die de stad heeft uitgezet voor de bouw van 50.000 nieuwe woningen in de komende negen jaar.
Bron Architectenweb Nieuws
14 October 2016
 
13 October 2016
Rotterdam: V8 Architects presenteert ontwerp Cooltoren
Het ontwerp voor de Cooltoren, dat het Rotterdamse bureau V8 architects en ontwikkelaar Jan Ultee gisteren hebben gepresenteerd, is positief ontvangen door de Welstandscommissie. Met 150 meter wordt dit de hoogste woontoren in de wijk Cool in het centrum van Rotterdam.
Bron Architectenweb Nieuws
13 October 2016
 
Utrecht praat over regels Airbnb
De gemeente Utrecht wil verhuur van accommodaties via Airbnb aan banden leggen. Wie een woonruimte wil verhuren aan particulieren, moet toeristenbelasting gaan betalen. Ook wil wethouder Jeroen Kreijkamp een maximum stellen aan het aantal dagen dat er verhuur mag worden via Airbnb.
Bron RTV Utrecht
13 October 2016
 
Utrecht: Volgende stap in herontwikkeling Postkantoor op de Neude
Het voormalige Postkantoor op de Neude krijgt een nieuwe bestemming. Het wordt het nieuwe onderkomen van de centrale bibliotheek van Utrecht, inclusief bijbehorende horeca en kantoorruimte. Ook komen er winkels, een foodmarkt en een fietsenstalling voor 700 fietsen.
Bron Persbericht gemeente Utrecht
13 October 2016