16 January 2017
NAW over de gezonde stad
De redactie van NAW Magazine (nr 57) vraagt zich af wie het initiatief neemt en wat er gebouwd moet worden nu de woningmarkt weer aantrekt. Verder een interview met Elco Brinkman. Hij wil de woningmarkt hoog op de politiek agenda. Verder een dossier over de hernieuwde opgave van de gezonde stad. En drie 'new kids on the block' aan het woord over gebiedsontwikkeling: Niels de Vries Humel (De Mannen van Schuim), Ben ten Hove (Urban Breezz) en Andries Geerse (We love the city). En BPD concludeert dat in Nederland het optimisme over de woningmarkt groter is dan in Duitsland en Frankrijk.
Bron BPD
16 January 2017
 
12 January 2017
Amsterdam pakt leegstand boven winkels aan
Vanaf februari 2017 bestaat er een subsidieregeling voor het realiseren van woningen boven winkels. In de straten van Amsterdam staan soms etages boven bedrijven leeg. Deze leegstand is gezien de grote vraag naar woningen in de stad ongewenst. De subsidieregeling is daarom een belangrijk middel om mensen over de streep te trekken om woningen te creren in de ongebruikte ruimtes in de stad. De maximale subsidie bedraagt 25.000 euro per project.
Bron Persbericht gemeente Amsterdam
12 January 2017
 
Minder leegstaande winkelpanden, maar middelgrote steden hebben het zwaar
In 2015 zagen we, na een jarenlange stijging, voor het eerst een lichte daling van het aantal leegstaande winkelpanden. Het afgelopen jaar heeft deze daling zich voortgezet. Begin 2016 stond 7,4 procent van de panden leeg en eind van dit jaar was dit 7,2 procent. In absolute aantallen betekent dit dat er 500 panden minder leeg stonden dan aan het begin van 2016.
Zie ook Shop-in-shop als antwoord op hoge huren winkelpanden (NOS, 12 januari 2017)
Bron Persbericht Locatus
12 January 2017
 
Steden in transitie
Cities in Transition, power, environment, society is een Nederlands-Chinese productie gemaakt door Arie Graafland, Wowo Ding en Andong Lu. De gelijknamige tweedaagse conferentie aan de Nanjing University in 2014 vormde de aanleiding voor een lijvig, caleidoscopisch boek van zo'n 400 pagina's met theoretische bespiegelingen over recente ontwikkelingen in steden wereldwijd.
Zie ook Wowo Ding, Arie Graafland, Andong Lu (red.), Cities in transition. Power, environment, society, nai010, 2015.
Bron ArchiNed Nieuws
12 January 2017
 
11 January 2017
Dit wordt de nieuwe entree van Amsterdam
Om Amsterdam ook in de toekomst aantrekkelijk en bereikbaar te houden, gooit de gemeente de toegangspoort tot Amsterdam de komende jaren op de schop. Onder de treffende projectnaam 'De Entree' wordt een deel van de centrumkant van Amsterdam Centraal 'toekomstproof' gemaakt. Het project start in 2018 en duurt zon vijf jaar.
Bron Verkeer in beeld
11 January 2017
 
Handen ineen voor de gezonde stad
Minder in de auto, meer bewegen, gezonder eten en vaker een praatje met de oude buurvrouw. Goede voornemens maken niet alleen een individu, maar ook een samenleving gezonder en gelukkiger. Alle reden dus voor overheden om hieraan bij te dragen. Maar hoe maak je een gezonde stad?
Zie ook 'Cultuuromslag nodig voor gezondheid in r.o.' (Binnenlands Bestuur, 12 januari 2017)
Bron Binnenlands Bestuur
11 January 2017
 
10 January 2017
Overheid stimuleert ruilen van kavels
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu start samen met het Kadaster een programma om stedelijke kavelruil te stimuleren. Er zijn genoeg redenen waarom mensen hun woon- en/of werkomgeving willen veranderen. De wensen en behoeften van gebruikers en eigenaren van onroerend goed kunnen veranderd zijn maar ook renovatie, ruimtegebrek, krimp, leegstand en verduurzaming zijn allemaal redenen om een gebied opnieuw in te richten. Zelf het initiatief nemen om de omgeving te veranderen kan met stedelijke kavelruil.
Zie ook Kritische factoren van stedelijke herverkaveling (Gebiedsontwikkeling.nu, 23 december 2016)
Bron Persbericht ministerie van Infrastructuur en Milieu
10 January 2017
 
Wethouder Revis opent Stadsentree Haagse Loper aan de Turfmarkt
Wethouder Boudewijn Revis heeft samen met ondernemers aan de Turfmarkt een belangrijk deel van de Haagse Loper geopend. (...) De Haagse Loper loopt van de Theresiastraat tot en met het Spuiplein en is een belangrijke stadsentree van Den Haag. De gemeente pakt in samenwerking met de stad alle Haagse stadsentrees op een eenduidige manier aan, zodat aankomen in Den Haag voelt als thuiskomen.
Zie ook - Verbouwing rijkskantoor Rijnstraat Den Haag klaar (Rijksvastgoedbedrijf, 6 januari 2017)
- Wijnhavenkwartier in Den Haag opgeleverd (de Architect, 22 december 2016)
Bron Persbericht gemeente Den Haag
10 January 2017