23 March 2017
de Architect over hospitality
In de Architect (nr 2) gaat het over architectuur van gastvrijheid: hotels in alle soorten en maten, clubs, warenhuizen, musea en ook fietsverhuur. Steden als Amsterdam en Rotterdam oefenen forse aantrekkingskracht uit op grote drommen mensen afkomstig uit de rest van de wereld. Voorbeeld van een succesvol project is het W-Hotel in Amsterdam. Hierin is te zien hoe architectuur zich tot de wereld van interieur en styling kan verhouden. Het belangrijkste is echter dat het gebouw niet alleen een plek is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, maar dat het tegelijkertijd een gebouw in de stad is.
Zie ook artikel Hoe ontvang je een vreemdeling in de stad?
Bron de Architect
23 March 2017
 
Maak de binnenstad het voetgangersdomein
In steden als Amsterdam en Utrecht dreigt de fiets aan zijn succes ten onder gegaan. Architect Ton Venhoeven vindt dat het beleid een andere weg in moet slaan: binnensteden zijn alleen leefbaar en bereikbaar te houden door in te zetten op de voetganger en lightrail. Dat betoogde hij tijdens het Mobility Fast Forward Event in Utrecht.
Bron Verkeerskunde Nieuws
23 March 2017
 
22 March 2017
Van probleemwijk naar Vogelaarsucces in Leeuwarden
Precies tien jaar geleden wees toenmalig minister Ella Vogelaar veertig probleemwijken aan waarin het kabinet Balkenende-IV zou investeren. Een daarvan was Heechterp-Schieringen in Leeuwarden. Hoe is het er nu?
Bron Trouw
22 March 2017
 
21 March 2017
De Utrechtse singel gaat weer rond
Vanaf 2020 is het weer mogelijk om een rondje te varen over de Utrechtse singel. De gemeente start in april met het maken van het ontwerp tussen de Mariaplaats en het Willemsplantsoen. De hele stad is uitgenodigd om mee te doen. Wanneer het ontwerp er is en het water weer stroomt, is ook het laatste deel van de aanleg de singel in het Stationsgebied klaar.
Bron Persbericht gemeente Utrecht
21 March 2017
 
Tien jaar Vogelaar
Tien jaar geleden riep toenmalig minister Vogelaar (PvdA) op tot de langdurige aanpak van veertig achterstandswijken. NRC fotografeerde de wijken toen en nu.
Bron NRC
21 March 2017
 
20 March 2017
Den Haag: Dagelijks festivals, een duurzaam dorp en stadslab op bedrijventerrein Binckhorst
Een festival dat een jaar duurt, een dorp van gerecycled afval en een stadslab. Dat zijn de plannen voor een braakliggend terrein op bedrijventerrein Binckhorst in Den Haag, die vanaf deze zomer vorm gaan krijgen. De gemeente Den Haag wil van de Binckhorst meer dan alleen een bedrijventerrein maken.
Bron Omroep West
20 March 2017
 
Stedelijke herverkaveling: zo doe je dat
Over stedelijke herverkaveling wordt veel gesproken. Maar vaak nogal op een theoretische manier. In de praktijk blijkt het een forse ploeterpartij. Wouter van Zandbrink en FRiso de Zeeuw hebben op verzoek van het Kadaster die praktijk onderzocht. En op basis daarvan hebben wij aanbevelingen en tips voor de praktijk geformuleerd. Dat is samengebracht in een klein, handzaam boekje dat hier digitaal beschikbaar is en dat het Kadaster gratis in print beschikbaar stelt.
Zie ook publicatie Stedelijke herverkaveling (pdf)
Bron Gebiedsontwikkeling.nu
20 March 2017
 
Tijdelijke inrichting Leids stationsplein door NOV'82
Het Stationsplein in Leiden krijgt de komende jaren een tijdelijke inrichting van NOVí82 Architecten. Het architectenbureau heeft een door de gemeente uitgeschreven prijsvraag daarvoor gewonnen.
Bron Architectenweb Nieuws
20 March 2017