21 February 2017
'Energiezuinige kantoren kosten ruim 1 miljard meer dan voorspeld'
Het kost minstens twee miljard euro om alle Nederlandse kantoren energiezuinig te maken. Daarmee vallen de kosten voor vastgoedeigenaren ruim 1 miljard hoger uit dan de 860 miljoen euro die minister Stef Blok eind november voorspelde. Dat zeggen marktpartijen die betrokken zijn bij de renovaties van kantoren, schrijft het Financieele Dagblad (FD) dinsdag.
Bron Nu.nl
21 February 2017
 
20 February 2017
'Interne Benelux-markt levert ruim 20 miljard op'
De detailhandel in Nederland, België en Luxemburg kan veel harder groeien als de Benelux een volledig open interne markt krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlerick Business School in opdracht van de drie premiers van de Benelux-landen. Later vandaag nemen de premiers de onderzoeksresultaten in ontvangst.
Bron BNR Nieuwsradio
20 February 2017
 
Vmbo wordt sterker en praktischer
Vmbo'ers kunnen in de toekomst op meerdere manieren doorstromen naar het mbo. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) gaan doorlopende leerroutes vmbo-mbo met een nieuwe wet mogelijk maken en de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo bij elkaar voegen. Ook wordt stapelen binnen het vmbo meer gestimuleerd. Dat schrijven de bewindslieden maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Bron Persbericht ministerie van SZW
20 February 2017
 
17 February 2017
'Nederland moet nummer 1 start-up-hub van Europa worden'
StartupDelta heeft vrijdag haar manifest gepubliceerd, met daarin elf maatregelen die Nederland aantrekkelijker moeten maken voor start-ups en scale-ups. Nederland staat in de top vier van start-uplanden in Europa, maar, zo staat in het manifest, 'we willen de nummer 1 start-up-hub van Europa worden.'
Zie ook StartupDelta-manifest: maatregelen die Nederland tot de top van ondernemerslanden maken
Bron Het Financieele Dagblad Alleen voor abonnees
17 February 2017
 
100 miljoen voor visserij en toerisme Noordelijk Havenhoofd Scheveningen
Scheveningen-Haven wordt een modern centrum voor visserij, dat zich ook op toerisme richt. De gemeente Den Haag, VolkerWessels Vastgoed, United Fish Auctions (UFA) en de visbedrijven Gebr. Simonis, W. van der Zwan, Plugge Zeevis en Seafood Centre hebben daarvoor vandaag een overeenkomst getekend. Gezamenlijk steken de partijen 100 miljoen euro in de vernieuwingen. VolkerWessels Vastgoed realiseert in totaal 85.000 vierkante meter aan nieuwbouw en renovatie.
Bron Persbericht gemeente Den Haag
17 February 2017
 
Leegstand vastgoed licht gedaald in 2015
Van alle verblijfsobjecten in Nederland was 3 procent niet in gebruik op 1 januari 2016. Een jaar eerder was dit nog 4 procent. Er stonden vooral minder woningen leeg. Onder kantoren was de leegstand het hoogst. Ook zorginstellingen en industrieel vastgoed waren relatief vaak niet in gebruik. Dit meldt het CBS op basis van de eerste Landelijke Monitor Leegstand.
Zie ook - Nog steeds veel lege winkelpanden en kantoren in Utrecht (RTV Utrecht, 17 februari 2017)
- 1 op de 7 Zeeuwse kantoren staat leeg (PZC, 17 februari 2017)
Bron CBS
17 February 2017
 
16 February 2017
'Na verkiezingen volop inzetten op Smart Industry'
Een nieuw kabinet moet zich inzetten voor een stevig publiek-privaat programma Smart Industry. Dat vragen FME, Koninklijke Metaalunie en VNO-NCW vandaag aan de politiek. Volgens de ondernemingsorganisaties gaan de ontwikkelingen op dit terrein nog niet snel genoeg. In een pamflet stellen ze dat de investeringen nog te beperkt zijn en de aanpak te versnipperd. 'En dit terwijl de vierde industriële revolutie zich in steeds hoger tempo voltrekt. Veel bedrijven zijn zich dat nog onvoldoende bewust.'
Bron VNO-NCW
16 February 2017
 
15 February 2017
'Meer robots betekent juist méér banen'
Meer robots, minder banen? Geen sprake van. Slimme fabrieken waar het werk wordt gedaan door robots leveren juist werk op. Zowel laag- als hoogopgeleiden zullen profiteren. Dat is de verwachting vanuit het noordelijke slimme-fabrieken-project Region of Smart Factories.
Bron RTV Noord
15 February 2017
 
Ruim 10 miljoen voor Noord-Hollandse bedrijventerreinen
De provincie Noord-Holland trekt opnieuw ruim 10 miljoen uit om bestaande bedrijventerreinen aantrekkelijk te maken en te houden. Naast het opknappen van verouderde bedrijventerreinen, focust de provincie de komende jaren ook op beheer van bedrijventerreinen.
Bron Persbericht provincie Noord-Holland
15 February 2017
 
Zwolle: Topwerklocatie voor duurzaamheid en energie op Marslanden A
Het gebied van Enexis op Marslanden A en de Nooterhof kan zich de komende jaren ontwikkelen tot een proeftuin en vestigingsplek voor initiatieven en bedrijven op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Daarmee kan het de derde topwerklocatie van Zwolle worden, naast het Polymer Science Park (kunststof) en Health Innovation Park (zorg).
Bron Persbericht gemeente Zwolle
15 February 2017