25 April 2017
Gemeentes moeten invasie fastfoodketens stoppen
Als we willen dat in Nederland de gezonde keuze de makkelijkste keuze is, dan moet de omgeving gezonder worden, schrijft een groep voedingswetenschappers. (...) Dat overheden aan de ene kant de omgeving gezonder willen maken – veel gemeenten hebben een aanpak gericht op het voorkomen van overgewicht – en aan de andere kant de deur openzetten voor fastfoodketens, is controversieel te noemen.
Bron NRC
25 April 2017
 
Sociaaleconomisch beleid: wat kunnen provincies en gemeenten doen?
Sinds eind jaren 80 richt het overheidsbeleid zich meer op de sterke onderdelen van de Nederlandse economie, zoals Schiphol en het Rotterdamse havengebied. Investeren in zwakke regio's werd niet langer als kansrijk gezien. De sociaaleconomische verschillen tussen regio’s nemen hierdoor toe en de rijksoverheid probeert deze trend te versterken om de landelijke economie te stimuleren. Dit roept de vraag op wat de mogelijkheden voor provincies en gemeenten zijn om hierop invloed uit te oefenen. Maarten Allers verkent in deze longread de contouren van lokaal en regionaal sociaaleconomisch beleid anno 2017.
Bron Ruimtevolk
25 April 2017
 
Sterkste economische groei in Zaanstreek en Amsterdam
De trend van economische groei was in 2016 in vrijwel alle regio’s zichtbaar. Net als in 2015 kromp in 2016 alleen de Groningse economie. De aanhoudende afname van de aardgaswinning is hiervan de oorzaak. De Nederlandse economie groeide in 2016 gemiddeld met 2,2 procent.
Bron CBS
25 April 2017
 
24 April 2017
Brief 90 hoogleraren: 'Maak Nederland koploper in de nieuwe, groene economie'
Negentig hoogleraren roepen de Tweede Kamer op meer te doen voor een groene economie.
Zie ook - Hoogleraren: zet alles op alles voor een groene economie (Trouw, 24 april 2017)
- Activistische hoogleraar Jan Rotmans: transitie naar duurzame economie gaat pijn doen (de Volkskrant, 24 april 2017)
- Hoogleraren: 'Schadefonds van vijf miljard voor bevingsgedupeerden' (RTV Noord, 24 april 2017)
Bron Trouw
24 April 2017